Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny

Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny

Az Ipoly Erdő Zrt. kiadásában 2014 októberében jelenik meg a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfia.

A 2000példányban kiadott kötet összesen 600 oldalnyi terjedelemben mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét. A könyv fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll.

A Börzsönyről eddig nem született azt tájegységként bemutató, részletes kiadvány. A kötet sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni az élő és élettelen természet részletes bemutatásával, valamint az őstörténettől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. Külön értéke, hogy ezeken túl, a hegység és az itt élő emberek kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.

A kiadvány három éven keresztül készült. Szerkesztési elveinek fő vezérfonala a nagy múltra tekintő hazai tudományos ismeretterjesztés újra felélesztése volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a különböző szakterületek neves hazai képviselőit, tudósait kérték fel. Összesen 35 szerző dolgozott a monográfia megírásán, melynek egyes fejezeteit a helyi erdész szakemberek is jegyzik.A kötet három nagy fejezete – Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése – egymásra épülő szerves egységet alkotva, a legkorszerűbb ismeretek segítségével, komplexen igyekszik bemutatni a hegyvidéket.

A kötet szerkesztői, a magas fokú tudományos igényesség mellett mindvégig törekedtek a közérthetőség és az olvasmányosság megőrzésére. A monográfia a legfrissebb tudományos eredményeken túl számos eddig nem publikált újdonságot, egyedi érdekességet, képi illusztrációt tartalmaz.A kötet külön értéke a minden egyes fejezetnél megtalálható részletes irodalom- és forrásjegyzék, mely az egyes témák iránt érdeklődők további elmélyülését kívánja szolgálni.A monográfia igényes és tartós nyomdai kivitelben, korszerű technikai szerkesztés mellett, gazdag illusztrációs képanyag felhasználásával készült el, teljes színes formában.A könyv egyaránt szól a nagyközönségnek, a Börzsöny laikus szerelmeseinek és a szakembereknek, miközben tartalmas olvasmányt és korszerű tudásanyagot nyújt, valamint kedvet ébreszt a még elmélyültebb ismeretszerzéshez.