Szegény ember szarvasgombája

Szegény ember szarvasgombája

Nagyon kevesen tudják,hogy az év fája és madara mellett akad hely az év gombájának is, ami 2015­ben a sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) lett.

Régóta ismert, a többi gombafajtól igencsak különböző, és gyakran tömegesen megjelenő, igen értékes gombafaj a sötét trombitagomba . Sajátosan kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható. Jól konzerválható. Sokan nem ismerik, vagy külleme miatt idegenkednek tőle, kerülik. A magyar elnevezése jól utal két fontos tulajdonságára.

Termőteste 4­12 centiméteres, tölcséres, trombita alakú. Belül feketés, lefelé csőszerűen keskenyedik, az aljáig üreges. A „trombita” külső felülete világosabb, hamvas, kékes­szürkés színű. Ezen a külső felületen találhatók fehér spórái, melyektől az idősebb példányok itt deresen fehéresek. Sohasem magányos: sokszor csomókban terem, sőt, néha sok száz példány is előfordul egymás közelében, mással nem téveszthető össze.

Friss példányaiból kitűnő gombás rizs vagy leves készíthető. Töltelékekbe, szószokhoz és halételekhez is felhasználható. Vékony húsa könnyen eltéphető, s így gyorsan aszalható. A szárítmánya a szarvasgombához hasonló aromájú, értékes fűszer. Száraz üvegben évekig eltartható. Ha a teljesen száraz tölcséreket – esetleg más gombákkal együtt – megőröljük, kitűnő gombaport kaphatunk ebből a nyári­őszi különlegességből.

A németek Toten­Trompete, illetve Herbst­Trompete néven ismerik, azaz "holtak trombitájának" /a késői, a halottak napja körüli előfordulásra utalással/, vagy az "ősz trombitájának" nevezik. Egyik román elnevezése trimbita piticolornak, azaz "törpék trombitájaként" jelöli meg. Az angol 'horn of plenty' helyesen utal értékességére és tömegességére, hiszen magyarra fordítva "bőségszarut" jelent. A tudományos elnevezése is ennek megfelelőre fordítható. Ha szeretnél többet megtudni a sötét trombitagombáról vagy más ehető és mérgező gombákról, gyere el a Diósjenői Erdei Szabadidőpakba egy felejthetetlen gombatúrára.