Elkészült, várja vendégeit a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely

Elkészült, várja vendégeit a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely

Az Észak-Börzsöny és az Ipoly-völgy találkozásánál, a hont-tsitári kápolnától és a csodatévő Kutyinka-forrástól fél órányi járásra található egykori erdőőri lak ma már erdei szálláshelyként a hétköznapokból való kikapcsolódást és felüdülést kereső bakancsos turistákat, baráti társaságokat, zarándokokat, iskolai csoportokat, cserkészcsapatokat várja.

 

Turistaház és matracszállás

A turistaház három, külön bejáratú földszinti szobájában összesen 20, a két emeleti matracos hálóteremben összesen 19 fő számára biztosítunk kényelmes férőhelyet. A házban a vendégszobákon kívül konyha és közösségi tér, valamint a ház vendégei által közösen használható vizes blokk található, melyhez a vízellátást a ház melletti kút látja el. A ház áramellátása napelemekkel és szükség esetén aggregátorral történik, míg a fürdéshez szükséges melegvíz fafűtéses bojlerrel állítható elő. A szobák fűtése fafűtéses kályhákkal történik. A kályhákon található öntöttvas főzőlapon egyszerű ételek elkészítésére is lehetőség van.

A külön bejáratú szobák beosztása:

1-2. szoba: 6-6 férőhely

3. szoba: 8 férőhely.

A szobákban emeletes ágyak, valamint szobánként egy darab két személyessé bővíthető kanapéágy találhatók. A szobák felszereltségéhez konyhaszekrény, a személyes tárgyak elhelyezésére alkalmas polcrendszer, valamint egy darab asztal és négy db szék is tartozik.

Az emeleti matracos hálótermek beosztása:

1. hálóterem: 10 férőhely

2. hálóterem: 9 férőhely

A hálótermekben melegburkolaton matracokat helyeztünk el, illetve hálótermenként egy darab két személyessé bővíthető kanapéágy található. A hálótermekben a személyes tárgyak elhelyezésére tároló polcokat alakítottunk ki.

Az udvaron szabadtéri játékhoz és sportoláshoz hatalmas parkosított zöld terület áll rendelkezésre, de nagyobb csoportok esetén a fák árnyékában akár a sátrazás is megoldható. A szállásépület mellett található pincét az élelmiszerek tárolásához ajánljuk, míg a pincegádort és szabadtéri tűzrakót a nyáresti közös programok helyszínül.

 

Nomád táborhely

„A „Sirály 211.” sz. cserkészcsapat ezidén a hercegprimási uradalmakhoz tartozó Drégelypalánk melletti Kútberek pusztán ütötte fel táborát. A történeti nevezetességű Drégely-vára alatt, felséges bükkerdőtől övezett napsütéses tisztás hátterében szálas faóriások árnyékában állottak a sátrak. Az erdő hulladékfája kifogyhatatlan mennyiségű tüzelőanyagot, a közeli Ilonka-forrás üdítő cserkész italt, Drégelypalánk és Hont derék palócai pedig harapni valót szállítottak. Farkas hercegprimási bérlő és Pasztorek bácsi főerdész minden tekintetben segítségükre voltak cserkészeinknek, akiknek emlékezetében azonban különösen a többszörös páratlan „potya cseresznye” és a mézes ozsonna fog tovább élni. A kedvező idő számos szép és tanulságos kirándulás tett lehetővé.” Esztergom és Vidéke folyóirat, 1925.

A 100 fő befogadóképességű nomád tábor területe megközelíti az 1 hektárt, így a területen a nagy létszámú táborok esetén szükséges kiszolgáló és közösségi sátrak elhelyezése sem jelent gondot. A nomád ill. félnomád jellegű tábori életet könnyítik meg a telepített árnyékszékek és mosdó körlet. Tűzrakásra és főzésre a kijelölt tűzrakóhely használható.

 

Megközelítés:

A 2. sz. főútról Hont és Drégelypalánk között, a szent forrásokhoz induló bekötőútról.

A szálláshely személygépkocsival csak száraz időben közelíthető meg a Tsitári kápolnától induló erdészeti úton. Eső esetén és téli időszakban a ház megközelítése gyalogszerrel lehetséges csak. Az útviszonyokról kérjük, érkezés előtt egyeztessen a szálláshely gondnokával!

 

Figyelem!

Jelenleg ivóvíz minőségű víz nem áll rendelkezésre! Kérjük erre kirándulásuk tervezésekor legyenek tekintettel.

 

Cím: 2647 Hont, külterület (Kútberek)

Tel.: Keresztes Dávid +36 20/4687-045, Kemencei Erdészet +36 27/365-161

e-mail: kemence@ipolyerdo.hu

http://www.erdeihazak.hu/szallas/bakancsszallasok/kutberek

GPS: 48.03305556, 19.01361111