Finishben az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztései

Finishben az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztései

Az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően a Börzsönyben, a Cserhát és a Karancs-Medves-vidékén 2015 tavaszától újabb tartalmas időtöltést szolgáló létesítmények várják a természetet felkeresőket. Csóványos, Somoskő és Katalinpuszta a fejlesztés zászlóshajói. (www.nosza.info)

 

A csóványosi kilátó munkálatainak befejezéséről már korábban hírt adhattunk, jelenleg a kilátó próbaüzemi jelleggel várja a látogatókat. A csóványosi fejlesztést követően hamarosan befejeződnek a somoskői és a katalinpusztai munkálatok is.

 

Hamarosan elkészül a somoskői fogadóközpont

Szépen alakul a Somoskői Vadasparkhoz kapcsolódó fejlesztés. Készen vannak a fogadóközpont építményei, és lassan kirajzolódik, milyen is lesz majd végül teljes egészében a fakerítéssel körbevett terület. A főépület melletti kisállat-simogató lakóira már sok gyermek vár. Jelenleg még folynak a belsőépítészeti munkálatok, ugyanakkor elindult a „felöltöztetés” háttérmunkája is: információs táblák, érintőképernyős rendszer, szabadidős és ismeretterjesztő eszközök tervei készülnek.

A beruházás eredményeképp létrejövő kirándulóközpont várhatóan 2015. tavaszától fogadja majd első vendégeit. A területen természetismereti foglalkozások, tematikus napok, családi rendezvények kerülnek majd megrendezésre, illetve kapcsolódó szolgáltatások is elérhetők lesznek. Hogy mik is lesznek ezek, azokról folyamatosan újabb információkat tudhatnak meg a projekt Twitter-oldalán.

 

A Katalinpusztai Kirándulóközpont bővítése

Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja. Budapestről, a fővárosi agglomeráció észak-keleti részéből, de az M0-ás körgyűrűnek köszönhetően szinte az egész ország területéről gyorsan és egyszerűen elérhető. Katalinpuszta a városi környezetben élők számára – a Budai-hegyektől és a Pilistől is alapvetően különböző, ma még kevesek által ismert Naszály-hegy lábainál – az érintetlen természeti környezet gyors elérésének lehetőségét kínálja.

A Vác Város Önkormányzata és az Ipoly Erdő Zrt. által 2005-ben közösen megvalósított Gyadai tanösvény a Vác környékén élők számára ma már fogalom, bevezetett ökoturisztikai termék, amely jó alapot teremt a további turisztikai beruházások sikeréhez.

 

Az új projektnek köszönhetően, a meglévő tanösvények közelében erdő és természetismereti látogatóközpont épül, amely kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, valamint „erdei teázót” foglal majd magában. Ezek révén egy olyan, a környéken egyedi, európai színvonalú tér jön létre, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen időjárási körülmények között látogatókat fogadhasson az attrakció. Az ide érkezők teljes körű felvilágosítást kaphatnak a környék látnivalóiról és kikapcsolódási lehetőségeiről is.

A látogatóközpontot az azt körülölelő bemutatókert teszi teljessé. Az erdészeti bemutató mellett vizes élőhelyet, vagy akár az ország vadon élő állatait vizsgálhatják testközelből a látogatók. Az erdő sokrétű szolgáltatásaira hívja fel a figyelmet a különlegességnek számító méhészeti bemutató. Az épületek mellett létrejön – nagyobbaknak szánt – erdei sportpálya és – kisebbeknek tervezett – erdei játszótér, valamint a szabadtéri foglalkoztató, amelyek szintén tartalmas kültéri programok színterei lehetnek. A projekt megvalósításához kapcsolódó út- és parkoló építés, akadálymentesítés és növénytelepítés pedig a látogatók komfortérzetét növelik.

 

A Szendehely-Katalinpusztán megvalósuló ökoturisztikai látogatóközpont színvonalas épített környezetben, a természet közelében, hozzáértő szakemberek segítségével biztosít tartalmas időtöltést minden látogatónak.